Home > Uncategorized > History 1-Mark Questions!

History 1-Mark Questions!

Q1. What happened on the morning of 14th july, 1789?

Ans. Group of several hundred people marched towards the eastern part of the city and stormed the fortress-prison, the Bastille.

Q2. What does OLD REGIME means?

Ans. The society of estates was part of the feudal system that dated back to the middle ages. The term Old Regime is usually used to describe the society and institutions of France before 1789.

Q3. Why did Louis XVI call a meeting of Estate General?

Ans. He had to call a meeting of the Estates General to pass his proposals for new taxes

Q4. Who were two main leaders of the National Assembly?

Ans. Mirabeau and Abbé Sieyès.

Q5. Who wrote the song Marsellaise? What was its significance?

Ans. Marseillaise was composed by the poet Roget de L’Isle. The Marseillaise is now the national anthem of France.

Q6. Who was Rousseau? Name the famous work by Rousseau.

Ans. Rousseau was a French philosopher whose writings played a significant role in the outbreak of the revolution.
His famous work was the social contract.

Q7. Which was the popular political club of France? Who was its leader?

Ans. Most famous club was that of the Jacobins. Its leader was Maximilian Robespierre.

Q8. Why did the International Military Tribunal set up in Nuremberg after Second World War?

Ans. At the end of the Second World War, an International Military Tribunal at Nuremberg was set up to prosecute Nazi war criminals for Crimes against Peace, for War Crimes and Crimes Against Humanity.

Q9. What does genocidal was mean? Why were the Allies not too harsh on defeated Germany?

Ans. 1. Killing on large scale leading to destruction of large sections of people.
2. The Allies did not want to be as harsh on defeated Germany as they had been after the First World War. Everyone came to feel that the rise of Nazi Germany could be partly traced back to the German experience at the end of the First World War.

Q10. What was hyper inflation?

Ans. hyperinflation is a situation when prices rise phenomenally high.

Q11. What was Enabling Act of 1933?

Ans. This Act established dictatorship in Germany. It gave Hitler all powers to sideline Parliament and rule by decree.

Q12. Name the party formed by Adolf Hitler.

Ans, National Socialist German Workers’ Party. This party came to be known as the Nazi Party.

Q13. Why was USA reluctant to enter into the war? Why did it enter the war?

Ans. 1. It was unwilling to once again face all the economic problems that the First World War had caused.
2. But it could not stay out of the war for long. Japan was expanding its power in the east. It had occupied French Indo-China and was planning attacks on US naval bases in the Pacific. When Japan extended its support to Hitler and bombed the US base at Pearl Harbor, the US entered the Second World War.

Q14. Who are nomadic pastoralists? Name the pastoralists in India of the mountainous regions.

Ans. Nomads are people who do not live in one place but move from one area to another to earn their living. Gujjar Bakarwals of Jammu and Kashmir, Gaddi shepherds of Himachal Pradesh, Gujjar cattle herders

Q15. Name the pastoralists of the plateau and plains in India.

Ans. Raikas of Rajasthan, Dhangars of Maharashtra, Banjaras of Madhya Pradesh, Gollas of Andhra Pradesh.

Advertisements
Categories: Uncategorized
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: